درد سمت چپ شکم نشانه چیست _ تعداد بازید (8874)
درد سمت چپ شکم نشانه چیست؟
منطقه شکم در پایین و سمت چپ، محل معمول درد، به خصوص در میان زنان و افراد مسن است این منطقه شامل ساختاری واقع در سمت چپ با یک خط فرضی که به صورت عمودی در سطح ناف، و یک خط افقی فرضی در زیر دنده های تحتانی چپ است اندام ها و ساختارهای که ممکن است درد را در این منطقه ایجاد کند شامل بخش هایی از روده بزرگ، کولون سیگموئید و کولون نزولی، بخش هایی از روده کوچک، تخمدان و لوله فالوپ چپ و حالب چپ می باشد.
علائم درد پایین سمت چپ شکم ممکن است به عنوان یک نوع حاد یا مزمن از درد باشد درد ممکن است مبهم یا تیز، شبیه چاقوکشی یا سوزشی باشد درد ممکن است متناوب، خود به خود و یا مداوم باشد علاوه بر این، دردهای شکمی پایین سمت چپ ممکن است با علائم دیگری از جمله از دست دادن اشتها، تهوع، استفراغ، حساسیت به لمس، تب، سنگینی و یا احساس پری و غیره همراه است بعضی از علل ممکن است بی ضرر باشد در حالی که برخی دیگر ممکن است نیاز به توجه فوری پزشکی باشد.
علل درد شکم سمت چپ:
1- دیورتیکولیت:
دیورتیکولها، بیرونزدگیهای کوچک کیسهمانند، هستند که در دیواره دستگاه گوارش شکل میگیرند. آنها اغلب در قسمت پایینی روده بزرگ تشکیل میشوند و وجودشان در دستگاه گوارش افراد بالای 40 سال، شایع است. گرچه وجود دیورتیکولها، به خودی خود، یک مشکل تلقی نمیشود؛ اما وقتی که آنها ملتهب یا عفونی میشوند، بیماری دیورتیکولیت یا التهاب دیورتیکول را ایجاد میکنند و شما را به دردسر میاندازند. درد شدید شکمی، همراه با تب و حالت تهوع یا بروز تغییرات مشخص در تعداد دفعات دفع کردن در روز، از علائم آشکار این بیماری است. گذشته از این، مبتلایان دیورتیکولیت، معدههای گازساز دارند و گرچه به مشکلی آزاردهنده دچار هستند؛ اما با رعایت رژیم غذایی و مصرف آنتیبیوتیک یا در موارد حاد با جراحی، میتوانند از این بیماری خلاص شوند.
2- کیست های تخمدان:
تخمدان ها در شکم در هر دو طرف رحم واقع شده اند. بعضی از زنان کیست تخمدان را در طول دوران زندگی خود تجربه می کنند، اما معمولا بدون درد هستند و خود به خود از بین می روند. بسیاری از زنان حتی متوجه نمی شوند که آنها کیست تخمدان داشته اند. با این حال، در بعضی موارد، کیست می تواند درد لگنی ایجاد کند. اگر درد شدید همراه با تب، سرگیجه یا تنفس سریع باشد، ممکن است یک کیست پاره شده یا پیچ خوردگی تخمدان باشد؛ هر دو به درمان فوری نیاز دارند. در حالی که هیچ راهی برای جلوگیری از کیست تخمدان وجود ندارد، می توان آنها را در معاینه لگن معمول یا از طریق سونوگرافی تشخیص داد.
3- سلیاک:
بیماری سلیاک یک اختلال مزمن است که در هنگام عدم توانایی فرد در هضم گلوتن، در دستگاه گوارش بروز میکند. گلوتن پروتئینی در گندم است که در چند مادۀ غذایی و محصولات مراقبت پزشکی وجود دارد. وقتی کسی دچار بیماری سلیاک باشد، سیستم ایمنی وی به بخشهایی از روده حمله میکند که این سبب بروز طیفی از مشکلات گوارشی و کمبود ویتامین میشود.
4- انسداد روده:
انسداد یا گرفتگی روده مشکلی است که در آن غذاها و مایعات به دلیل بسته بودن مسیر، نمی توانند از روده باریک یا روده بزرگ عبور کنند. گرفتگی روده می تواند به دلیل چسبندگی روده که معمولا بعد از عمل جراحی اتفاق می افتد، وجود کیسه های برآمده ملتهب یا چرکی در دیواره روده ها (دیورتیکولیت)، فتق و یا تومورها ایجاد شود.
5- سنگ کلیه:
سنگ کلیه یک بیماری است که باعث درد در پهلوی سمت چپ بدن میشود. سنگ دستگاه ادراری یکی از ناراحت کنندهترین بیماریها است. شیوع آن در مردان بیش از زنان است. بیشتر در دهه سوم تا پنجم زندگی دیده می شود.
6- گاز (هوا):
وقتی که فرد در حال خوردن غذا است، هوا را نیز میبلعد و همچنین از طریق فرآیندهای طبیعی گوارش، گاز در دستگاه گوارش به دام میافتد. به طور معمول گاز چیزی نیست که مایۀ نگرانی باشد و از راه راست روده یا مری از بدن خارج میشود. گازی که به طور موقت در دستگاه گوارش به دام افتاده باشد میتواند سبب درد و ناراحتی شود تا اینکه از بدن خارج گردد.
7- عدم تحمل لاکتوز:
عدم تحمل لاکتوز که نارسایی لاکتاز نیز نامیده میشود، نوعی عدم توانایی در سوختوساز و هضم لاکتوز یا قند شیر در بدن است. این بیماری به علت فقدان آنزیم لاکتاز در دستگاه گوارش، جهت شکستن پیوندهای لاکتوز میباشد. از نشانههای این بیماری میتوان درد شکم، نفخ، باد شکم، اسهال، تهوع و بازگشت اسید به مری را ذکر کرد.
8- سوء گوارش (سوء هاضمه)
سوءهاضمه اصطلاحی است که برای توصیف علائم و نشانههای سوء هاضمه که دلیل مشخصی ندارند، استفاده میشود. (دردشکمی بدون زخم پپتیک) یا سوءهاضمه عارضهای رایج است و میتواند برای مدت زیادی طول بکشد. سوءهاضمه میتواند باعث علائم و نشانههایی شود که به زخم گوارشی شباهت دارند، مانند درد یا ناراحتی در قسمت بالایی شکم
که اغلب با نفخ، آروغ و حالت تهوع همراه میشود
درد پایین سمت چپ شکم , علل درد در سمت چپ شکم
یبوست مزمن و یا حاد می تواند سبب درد در ناحیه سمت چپ شکم شود
9- یبوست
10- زونا
زونا التهاب یکی از اعصاب نخاعی به دلیل فعال شدن مجدد عفونت با ویروس هرپس زوستر (آبله مرغان) است. وجود درد سوزشی که از کمر به قفسه سینه سرایت می کند همراه با ضایعات پوستی خارش دار که اغلب چند روز بعد از درد پدیدار می شود، از جمله مهمترین علائم این بیماری است. زوانا در عرض چند هفته درمان می شود و در طول دوره درمان بهتر است از مسکن استفاده شود.
11- سندرم روده تحریکپذیر (IBS)
سندرم روده تحریکپذیر یا آیبیاِس (IBS) نوعی اختلال در عملکرد روده است که با درد مزمن در ناحیه شکم، احساس ناراحتی، نفخ و تغییرات در عادات رودهای، بدون هرگونه علت ارگانیک دیگری، مشخص میشود. اسهال یا یبوست میتوانند علامت غالب باشند که ممکن است به صورت متناوب ظاهر شوند.
12- فتق
فتق یا باد فتق به پیش رفتگی درونی و خروج یکی از احشا (اندرونه) یا فاسیای اندام یا بخشی از آن در دیوارهای که بهطور طبیعی آن را دربر میگیرد از طریق یک معبر یا کانال یا روزنه آناتومیک گفته میشود.
13- عفونت کلیه
عفونت کلیه نوعی عفونت دستگاه ادراری است که معمولا از میزراه یا مثانه آغاز میشود و سپس به یک یا هردو کلیه سرایت میکند. عفونت کلیه به اقدامات پزشکی فوری نیاز دارد. در صورت درماننشدن، عفونت میتواند به کلیه آسیب بزند و با انتقال باکتری ازطریق گردش خون موجب بروز عفونتهای خطرناک و کشنده در بدن شود. که یکی از علائم شایع عفونت کلیه دردهای شکمی میباشد
چه زمانی باید به دکتر مراجعه نمایید؟
هنگامی که درد شکم شما قابل توضیح نبوده و علائمی را به همراه داشته باشد، باید به پزشک مراجعه کنید، زیرا اگر درد شکم مداوم و مزمن باشد، مشخصا علت جدی دارد، بنابراین باید برای جلوگیری از این حالت به پزشک مراجعه کنید و پزشک با تشخیص دادن علت درد در قسمت پایین و سمت چپ شکم افراد میتواند یک برنامه درمان مناسب به افراد ارائه شود
دکتر بین قم. www.drbin.ir